Hildén heittomerkillä "I'm normally not a praying man, but if you're up there, please save me Superman."

Tervetuloa länteen Andrej

Pahasti rokottaa ukrainalaisia kotitalouksia heidän maansa ja IMF:n välillä sovittu tukiohjelma. Nimittäin IMF:llä on tietysti vaatimuksia, jotka pitää täyttää lainan saamiseksi Ukrainaan. Yksi avainehdoista sovittiin tänään: 

Ukrainan pitää korottaa kotimaisen kaasun myyntihintaa 50%:lla nykyisestä hintatasosta.

Kansainvälisen Valuuttarahasto IMF:n edustajat tapasivat tänään pääministeri Arsenly Yatsenyukin Kiovassa. Ukrainan edustajien toive on, että ehdoissa ollaan päästy loppusuoralle ja lainarahaa alkaisi lopulta virrata valtiolle. Lopullisen hyväksynnän rahapaketille pitäisi tapahtua Washingtonissa ensi kuussa. Länsimaiden hyväksynnän saanut uusi hallinto odottaa saavansa 15-20 miljardin dollarin summan käyttöönsä. Jotta he voivat tasata pahasti miinuksella olevia tilejään ja maksaa velkojaan.

Kaasun hinnan korotus tulee varmasti herättämään arvostelua köyhän kansan parissa, joka on tottunut halpaan kaasuun Venäjän-ajan malliin. Naftogazin (Ukrainan valtion suurin kaasuntuottaja) edustaja, Yuri Kolbushkin, kertoi medialle:

"Yesterday, the Cabinet of Ministers made a decision to raise tariffs. There will be a timetable of tariffs until 2018. For the population, the rise will be more than 50 per cent from May 1. For utilities it will be a rise of 40 percent from July 1."

Tervetuloa bankstereiden syliin Ukraina! IMF/USA/EU osaavat ottaa taloutenne haltuun ja tietävät kyllä tavat, millä pusertaa viimeinen kolikko kansan taskuista eliitin haltuun. Teidän tie on Kreikan tie.

http://www.ts.fi/uutiset/talous/611454/EU+ja+Yhdysvallat+virittelevat+energiakauppaa

 

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Onneksi EU (eli me) olemme ottaneet tavoitteeksi maksaa ukrainalaisten rästiin jääneet energialaskut. Vaihtoehtohan olisi, etteivät he maksaisi laskujaan.

Mutta laskuthan on laitettu saksalaisilta pankkiireilta?

Nyt ei tietystikään puolusteta euroa, vaan länsimaisia arvoja noin ylipäätään.

Olen joskus miettinyt sitä, että nauttiiko suomalainen siitä, että häntä viedään kuin kuutiodesimetrin todentamiseen käytettävää astiaa?

Janne Hilden

Onneksi saimme omat uunituoreet kehitysriihipäätökset aikaiseksi, joten on sitten taas rahaa mitä jakaa länsimaisten arvojen mukaisesti joka ilmansuuntaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ärsyttää, ettei voi suositella kommenttia kuin kertaalleen.

Sanoisin, että tuossa on varsinainen punchline. Printtaan ja kehystän seinälle. :D

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

IMF ryöstää taas yhden maan putipuhtaaksi. Milloin Suomi on vuorossa?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kärsivällisyyttä, pyydän. ;D

Janne Hilden

Aikanaan... kaikki aikanaan :)

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Sopinee lainata eräältä kv foorumilta näkemys jossa kuvataan reaktiota kaasulaskun nousuun:
What is certain, is that the struggling population, most of whom never wanted the recent political overhaul and were quite happy with life as it was, will suddenly demand a return to the living standards under the old, if "horrible" regime, and demand an even quicker overhaul of the current administration.

Tämä nyt on vain yksi pala triviaa mutta en malta tässäkään yhteydessä tuoda esiin näytelmän prologia. Koko kansannousuhan lähti liikkeelle tällä kertaa ex-presidentin hylättyä sopimuksen EU:n kanssa. Satuin törmäämään ko sopimustekstiin ja meinasin pudota tuolilta; pääotsakkeita oli toista kymmentä, avasin yhden, latailin aikani ja lopulta lukuilo oli käsillä - liki viisisataa sivua. Lisäksi tämän yhden vaivaisen luvun liitteenä oli kymmenkunta lisäsopimusta ja taas sivuja kolminumeroinen määrä. Tässä vaiheessa jätin lukunautinnon kesken. Aivan hatusta vedettynä arvionani sanoisin lukupaketin kokonaisuudessaan käsittävän kymmeniä tuhansia sivuja; epäilen syvästi onko kukaan muukaan sitä kaikkineen lukenut.

Tavalliselle kansalaiselle saattoi tulla käsitys että nyt heidän unelmansa vapaasta matkailusta länsi-Eurooppaan estyy eikä ko paratiisista nyt saada odotettuja miljardeja kansalaisten käyttöön. Todellisuudessa sopimus olisi merkinnyt merkittäviä velvoitteita Ukrainalle, taisipa yksi pykälä olla että raideleveys on muutettava samaksi kuin keskisessä EU:ssa yleensä. Nähdäkseni sopimuksen allekirjoitus olisi merkinnyt menoa kohden täystuhoa niin poliittiselle johdolle kuin kansalaisillekin. En ihmettele, että Venäjän kanssa päästiin sopuun paljon helpommin: määriteltiin lainasumma,maksuaikataulut, korko 5 % ja kaupan päälle alennus kaasun hinnasta - ilman kymmeniä tuhansia sivuja EU:n aroganttien pikkuvirkamiesten puurtamia pykäliä.

Tilanne ei liene mitenkään poikkeuksellinen. Nyt EU-jäseniksi pyrkivillä on yli 30 luvussa kahlattavanaan muistaakseni (stetsonmetodi vielä käytössä) yli 80.000 sivua pikkutarkkaa sopimustekstiä jonka jälkeen EU voi sitten näyttää peukaloa ylös tai alas silloisesta politiikasta riippuen ja lillukanvarsipykälistä piittaamatta. Kyllä näin EU parlamenttivaalien alla tekisi mieli kyseenalaistaa työnjako kansallisten parlamenttien ja Brysselin hallinnon kesken - Brysselissä ehkä pyritään noin markkinointimielessä ehkä tekemään joitakin asioita oikealla tavalla mutta mielestäni siellä energia suuntautuu kokonaan vääriin asioihin.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Pitääkö valtion subventoida kaikkien kansalaisten energian käyttöä?

Vai olisiko kansantalouden kannalta parempi, että energiasta maksettaisiin edes markkinahinta (joka on silti huomattavan alhainen) ja valtio subventoisi vain niitä jotka eivät tähän kykenisi esim. eläkkeillä tai muilla tulonsiirroilla?

Puhumattakaan siitä, että alihintainen energia johtaa tuhlailuun ja tehottomuuteen.

Janne Hilden

Jee, tehokkuutta kansalle korkeilla hinnoilla. Varmaan ovat tyytyväisiä. Ukrainalaisten keskipalkka lienee melko vaatimaton, suuri korotus kerralla tuollainen 50 prossaa. Se näin aluksi.
Kreikassakaan suuri osa kansasta ei pysty ostamaan itselleen edes sähköä.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Ohitatte koko ydinkohdan, suuri osa kansasta pystyy maksamaan sen korkeammankin markkinahinnan ja sitä osaa kansasta joka ei tähän pysty on parempi tukea muilla keinoilla kuin koko kansaa koskevalla energian subventiolla.

Sinänsä energian käytön tehokkuuden tulisi olla aina tavoite niin taloudellisista kuten myös ympäristönsuojeluun liittyvistä syistä.

Janne Hilden

"Ukraine’s public debt stands at 40.5 percent of GDP. This summer a debt repayment of $6 billion, or the equivalent to about a third of the economy is due, the Central Bank says.
In February estimates by Ukraine’s Finance Minister showed the country would need $35 billion in foreign assistance over the next two years."

Ukrainan valuutan arvo on laskenut 24,7% dollariin nähden tänä vuonna. Bloombergin vertailussa maan raha hryvnia onkin kaikkein heikoiten pärjäävä yli 170 vertaillun valuutan joukossa.

Siinä meille toivotalkoita kerrakseen.

Janne Hilden

Näyttäisi, että lainapaketin antajat IMF, EKP ja FED ovat saaneet ainakin kunnon vakuudet Ukrainalta. Maan kultavaranto on siirretty jenkkien pankkiholviin:

http://21stcenturywire.com/2014/03/21/the-latest-h...

Janne Hilden

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi eilen, että Kreikan kokemuksista on hyötyä, jos Ukrainan taloutta joudutaan tasapainottamaan.

– Jos joudumme tasapainottamaan Ukrainan taloutta, niin meillä olisi monia kokemuksia myös Kreikasta, Schäuble sanoi.

:D:D:D

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2014/03/27/uk...

Toimituksen poiminnat