Hildén heittomerkillä "I'm normally not a praying man, but if you're up there, please save me Superman."

Charlie Hebdon hengessä, Norja poisti lain jumalanpilkasta

Vuonojen maassa on nyt tehty sananvapaudellinen muutos lakijärjestelmään, jonka toivoisi toteutuvan myös meillä Suomessa. Jos Norjassa arvostelee uskontoja, ei ole enää vaaraa että saisi tuomion jumalanpilkasta. Kuinka ylipäätään edes voi pilkata jotain, mitä ei ole olemassa? Tämän tosiasian ovat norjalaiset nyt sisäistäneet.

Kuollut kirjainhan toki jumalanpilkkalaki Norjassa on ollut pitkään, ja lain mitätöiminen mielletään suurimmassa määrin symboliseksi eleeksi. Symbolinen ele, johon on varmasti myös vaikuttanut radikaaliuskovaisten tammikuussa tekemä isku ranskalaiseen Charlie Hebdo-satiirilehteen. Je suis Charlie!

Norjan viimeisin jumalanpilkkasyyte nostettiin vuonna 1933, kun kirjailija Arnulf Overland piti esitelmän aiheesta "Kristillisyys - kymmenes rutto". Overlandia ei tuomittu esitelmästään, vaan viimeisin varsinainen jumalanpikkatuomio Norjassa annettiin journalisti Arnfred Olsenille vuonna 1912. Hänen rikoksensa oli arvostella kristillisyyttä vapaa-ajattelijoiden lehdessä.

Ehdotus jumalanpilkkalain poistamisesta ajettiin lävitse lainsäädäntöasteissa viime helmikuussa, kun parlamenttiedustajat Anders B. Werp ja Jan Arild Ellingsen ehdotuksensa laativat. Heidän mielestään

"laki pönkittää käsitystä siitä, että uskonnolliset ilmaisut ja symbolit nauttisivat erityistä suojaa. Tämä lähettää epäsuotuisan viestin, ja nyt on yhteiskunnan aika selvästi seistä sananvapauden puolesta."

Voisiko sen paremmin ilmaista!

 

Alkujaan Norjan parlamentti äänesti puoltavasti jumalanpilkkalain poistamisesta jo vuonna 2009, jolloin kristillisdemokraatit (yllätys.. yllätys) olivat jyrkästi lain poistamista vastaan. Kaikenlaiset tietotekniset ongelmat valtionhallinnon muutostöissä kuitenkin viivyttivät päätöksen toteuttamista tähän päivään. Jumalanpilkkalain lopettamisen realisoituminen lihaksi edelleen aiheuttaa kritiikkiä. Norjalaisen kristillisen lehden (Norge IDAG) päätoimittaja, Finn Jarle Saele, kuvailee päätöstä "kulttuurilliseksi itsemurhaksi."

HEJA NORGE!

Ei ihme, että Norja on muuten valittu 6. parhaimmaksi valtioksi ateistin elää ja asua

 

Ilmaisuvapauspalkinto Charlie Hebdon toimittajille PEN-gaalassa  - yleisö osoitti suosiota seisaaltaan

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Janne Hilden

Luonnollinen jatkumo sille, että vuonna 2012 Norja erotti valtion kirkosta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, mainio lain uudistus kyseessä.

Silti demagoginen vihapuhe uskonnollisiakin kansanryhmiä kohtaan on kriminalisoitua myös Norjassa...

Veijo Ylä-notko

Juho
onko vihapuhetta lainata esim raamatun joitain osia, siten, että esim. irlantilaiset tuntuisivat pohjoismaalaisten mielestä hieman vanhoillisilta.

Kuka ylipäänsä vihaa ketään uskontokritiikillä.

Sulla on edelleen kaikki hukassa.

ilpo

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Uskontokritiikki ja demogogia ovat eri tason asioita ja esimerkiksi norjalainen vihapuhelainsäädäntö, joka vastaa Suomen rikoslain pykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, ei ole millään tavoin sikäläisten "uskonnottomien" kritiikin kohteena...

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1902-05-22-10/K...

Toki tässä uskontojen kritisoinnissakin löytyy tulkinnanvaraa ja olenpa itsekin saanut täältä Puheenvuoroista varoituksen "asiattomasta kirjoituksesta" kirjoitettuani artikkelin sukupuolten välisistä valtapositioista kristinuskon perintönä Kaari Utrion "Eevan tyttäriä" mukaillen - mielestäni varoitus oli aiheeton etenkin, kun kirjoitus todettiin kommenttiosiossa tärkeäksi ...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei oikeaa jumalaa voi pilkata. Minun Jumala on suuruudessaan pilkkapuheiden yläpuolella ja pilkkapuheille hymyilee.

Janne Hilden

Hyvä niin :). Ja jos joku jumalista tuntee itseään pilkattavan, niin varmaan itse kostaa kaikkivoipaisuudessaan suoraan pilkkaajillensa. Miksi ihmisten pitää loukkaantua Hänen puolestaan?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Valitettavasti en jaksa uskoa, että tuleva hallitus olisi tätä asiaa edistämässä.

Päättävissä asemissa olevien taikauskoahan ei täällä pilkata. Muuten valtiovarainministeri ottaa manaajan lisäksi yhteyttä juristiin.

Janne Hilden

Syvästi katolilainen sekä lestat hallituksessa... en minäkään jaksa tuohon uskoa.

Päinvastoin luulen, että odotettavissa on rutkasti uskonnon ja politiikan yhteennaittamista. Vähän niinkuin alkusoittona, kirkko saa täst'edes siivun valtion budjetista:

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194979228422/arti...

Kun kolikko kirstuun kilahtaa, niin sielu taivaaseen vilahtaa :)

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Noin se luultavasti tulee menemään. Tässä voi rauhassa unohtaa sekulaarin Suomen ainakin seuraavaksi 4 vuodeksi.

Miika Niemitalo

Mun Jumala voittaa kristittyjen jumalan mennen tullen... ja mun Jumala on se ainoo oikee Jumala!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, missä mielessä ateistin on helpompi elää maassa, jossa voi pilkata jumalaa ilman rikosoikeudellisia seuraamuksia ?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Pykälän poiston suurin merkitys piilee siinä, että tuolloin vakaumukset olisivat nykyistä samanarvoisempia. Nykytilanteessa uskonnollinen vakaumus ja uskonnolliset tunteet on perusteettomasti nostettu muiden vakaumusten yläpuolelle.

"Pilkka" on myös käsitteenä epämääräinen ja subjektiivinen. Nykytilanne vaikeuttaa uskontojen ja uskonnollisen vakaumuksen arvostelua.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tällä logiikalla sama lainmuutos myös Suomessa tietäisi kylmää kyytiä esimerkiksi asepalveluksesta kieltäytyville ja siitä vapautetuille Jehovan todistajille.

Onko tämä todennäköistä ?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #13

Puhut nyt jostakin ihan omasta logiikastasi.

Ei asevelvollisuuden tai siitä kieltäytymisen arvostelu tai pilkka ole kiellettyä nytkään. Jumalanpilkkapykälän poistossa kysymys on oikeudesta ilmaista mielipiteitä erilaisista vakaumuksista samoilla kriteereillä riippumatta siitä, millainen tuo kohteena oleva vakaumus on.

Ymmärrätkö?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #14

Jehovan todistajat eivät arvostele tai pilkkaa asevelvollisuudesta kieltäytyneitä, sillä Suomen eri uskonnollista lahkoista sen miespuoliset jäsenet ovat ainoita, jotka on kokonaan vapautettu asepalveluksesta.

Jos jumalanpilkkapykälä poistetaan lainsäädännöstämme, heikkenee Jehovaan vetoamisen merkitys asevelvollisuuden suorittamisen esteenä merkittävästi ja se lähenee mitä tahansa muuta vakaumusta. Mikään muu vakaumus kuin Jehovan todistajuus ei toistaiseksi Suomessa ole ollut yhtä merkittävä arvioitaessa oikeutta kieltäytyä asepalvelusta.

Ymmärrätkö ?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #15

Etpä näemmä tajua edelleenkään.

Jumalanpilkkapykälän poistaminen ei vaikuta sen paremmin JT-aseistakieltäytyjien perusteiden pitävyyteen kuin heidän vakaumukseensakaan yhtään mitenkään. Oikeus asistakieltäytymiseen ratkaistaan ihan muilla pykälillä.

Sen tuo jumalanpilkkapykälän poisto tietysti aiheuttaisi, että arvostelu JT:nkin suuntaan olisi nykyistä avoimempaa, mutta sehän on vain erinomainen asia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Nyt alat vähitellen ymmärtää.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #17

Vaan sinä et edelleenkään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #18

Ihmisen pilkkaaminen varmasti pysyy kriminalisoituna jatkossakin.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #19

Tietysti, ja niin on syytäkin. Sen sijaan tämän ihmisen vakaumuksella ei ole mitään järjellistä perustetta nauttia erityistä lainsuojaa - ei arvostelulta eikä edes pilkalta.

Toimituksen poiminnat