Hildén heittomerkillä "I'm normally not a praying man, but if you're up there, please save me Superman."

Tällaisilla ammuksilla poliisi ampui rasismin vastustajia

Taas tänään toistui tuttu asetelma aikaisemmista mielenosoituksista, joita tuntuu olevan nykyään harva se viikonloppu. Ja tietysti etenkin nyt Itsenäisyyspäivänä. On aina se mielenosoitusjoukko, jolla on hankittuna vaaditut luvat marssinsa ja kokoontumisensa järjestämiseen. Ja sitten se tämä toinen joukko, rasisminvastustajat, joilta ei vaadittua mielenosoituslupaa löydy. Vaan tämä jengi kokoontuu ajamaan antirasistista asiaansa puskaradion välityksellä.

Kymmeniä henkilöitä jouduttiin pidättämään, ja uutena poliisin elementtinä oli käytössä ns. FN 303-paineilma-ase. Se on paineilmatoiminen projektiililaukaisin, jota voidaan käyttää esimerkiksi mellakoissa ja mielenosoituksissa. Paineilma-aseella ammutaan kevyitä, osumasta hajoavia ammuksia. Mellakoivasta rasisminvastaisesta väkijoukosta mm. heitettiin erinäistä tavaraa poliiseja kohti, ja tuo mellakka-ase tuntuu olevankin tehokas joukkojen hillitsijä.

612.fi-yhdistyksen järjestämä soihtukulkue Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle sujui tiettävästi rauhanomaisissa tunnelmissa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oliko ratsupoliisi tänä vuonna jätetty pois operaatiosta? Tampereen juhlien aikaan hevosia hakattiin ilmeisesti "epädemokraattisen hallintosysteemin edustajina" tms., mitä Polle ja Humma eivät välttämättä ymmärtäneet.

Janne Hilden
Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen
Käyttäjän artonikkola kuva
Arto Nikkola

Ajelin sunnuntaina kuuden aikoihin Mechelininkadun kautta. Ratsupoliiseja oli paikalla mutta taisivat pysytellä sivummalla.

Janne Hilden

Okei, "eturintamaan" niillä ei sitten tällä kertaa laukattu.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Suomen poliisi haluaa käyttää asetta, jonka käyttö on muualla lopetettu sattuneiden kuolemantapausten takia. Ilmeisesti kyse oli joidenkin kovasta halusta kokeilla sitä juuri tähän "asiakaskuntaan".

Heil Hitlerin huutamiseen sillä toisen porukan lavalla ei poliisi eikä tilaisuuden järjestäjä puuttunut. Hmm...

Suomessa ei muuten vaadita mielenosoituslupaa. Ilmoitus riittää eikä sen puuttuminenkaan ole yksinään riittävä syy estää kokoontumista. Tämä linja juontaa ihan perustuslaissa taatusta kokoontumisvapaudesta saakka.

On sitten eri asia, jos aiotaan pystyttää esiintymislavoja ja käyttää äänentoistolaitteita. Sellaisiin on oltava lupa jos toinenkin, mutta silloinkaan ei ole kyse varsinaisesta mielenosoitusluvasta.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

Tyhmäähän se Heil Hitler-huutelu on, mutta miten ja miksi poliisin pitäisi siihen puuttua? Jos taas se kivien ja pullojen heittely ei poliisin voimakeinoilla uhkaamisesta huolimatta lopu niin siinä kai lähinnä kaivetaan verta omasta nenästä.

Tai ehkä natsisiat ihan oikeasti koitti tappaa vassareita siellä.

Janne Hilden

Ylikomisario Juha Hakola sanoo, että vastamielenosoittajat eivät ilmoittaneet protestistaan poliisille, vaan pyrkivät estämään luvallisia mielenosoituksia.

– He eivät ole mielenosoittajia, koska he eivät ilmoittaneet eikä heillä olleet niin sanotusti lupaa (mielenosoituksen järjestämiseen). Meidän näkökulmastamme he ovat anarkisteja, Hakola kommentoi.

Janne Hilden

Pääosin rauhallista, mitä nyt yli 130 "vastamielenosoittajaa" otettiin kiinni

http://www.poliisi.fi/helsinki/prime101_fi.aspx/1/...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Meno on kuin 1930-luvulla. Fasisteja suojellaan, antifasisteja ammutaan?

Janne Hilden

En sanoisi, että soihtumarssi oli mikään fasistien marssi. Ihan tavallisia ihmisiä, lapsista vanhempiin, varmaan ihan kävelemässä.
Ei tainnut yhtään nahkatukkaakaan osua esittelyvideossa kuviin :).

https://www.youtube.com/watch?v=LyZ9OLIiPsU

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

En asiasta mitään tiedä, mutta tosiaan kovin tavallisilta matti ja maija meikäläisiltä nuo näytti. Jos olen oikein sekä viime että tältä vuodelta ymmärtänyt, niin soihtukulkue on itsessään ollut rauhallinen. Anarkistit ovat kaiken härdellin aiheuttaneet.

Tälläinen tavallinen keskiluokkainen ja keski-ikäinen ihminen tyytyi seuraamaan sohvalta parin kyntilän loisteessa linnanpukukavalkadia ja jatkoja. Nyt vasta luin iltalehdistä muista tapahtumista. Ylen uutisissa poliisi kertoi rauhallisesta luvallisesta mielenosoituksesta jota poliisi suojeli rähinöitsijöiltä, jotka eivät olleet ilmoittaneet etukäteen mielenosoituksestaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Virkavalta testaa aseistustaan mahdollisia tulevia turvapaikanhakijoiden väkivaltaisia suurmielenosoituksia ja kapinointia silmälläpitäen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pieni hento pappi jolla pikkuisessa plakaatissa lukee "rakasta maahanmuuttajaa" viedään poliisivoimin pois mielenosoituksen liepeiltä! Siinä on chaplinelokuva pikakelauksena.

Janne Hilden

Heh, eivät suojanneet liperit pappia :)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Välttämättä ei paras mahdollinen idea täräyttää edes hajoavaa kuulaa väkijoukkoon huonossa valaistuksessa ja ilman tähtäintä.

Riskipeliä, vaikka olisi kuinka koulutettu ampuja. Pamput ja sumutekin on sitä paitsi keksitty.

Janne Hilden

Ennenkin näitä vastaan on pampuilla ja sumutteilla pärjätty.
Tiedä sitten... pelkoa aseen käyttö ainakin tuntui lisäävän rasisminvastaisissa huligaaneissa ja eristäminen sujui mallikkaasti.

– "Poliisi kohtasi tilanteessa sellaista väkivaltaa, jossa muut voimankäyttökeinot eivät riittäneet. Toisessa tilanteessa väkijoukko oli tulossa poliisin päälle ja toisessa tilanteessa poliisia heitettiin kivillä. Tällä hetkellä ei ole tietoa, että kukaan olisi tilanteessa loukkaantunut", apulaispoliisipäällikkö Koskimäki sanoo tiedotteessa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Nimenomaan sen takia olisi kannattanut tyytyä sumutteeseen ja nokialaiseen, koska niillä on ennenkin pärjätty. Sanomalehtien videotallenteiden nojalla vaikutti siltä, että tuskin poliisi muuta olisi tässäkään tarvinnut, ellei vastapuolella kiviä ja pulloja kummempia välineitä ollut.

Paineilma-aseella ne henkilövahingot ovat tapahtuneet nimenomaan tämänlaisissa tilanteissa. Silloin, kun sillä on ammuttu levottomaan väkijoukkoon, ja silloin kun sillä on ammuttu hämärässä ja kehnossa valaistuksessa, ilman optista tähtäintä. Sikäli sanoisin, että poliisi otti turhan riskin.

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #21

On näitä loukkaantumisia tullut kyllä. Yksi poliisin ampuma "less lethal"-projektiili Occupy Oakland-mielenosoituksessa aiheutti sotaveteraani Scott Olsenille mm. kallonmurtuman, ja vei melkein hengen.
Olsenille maksettiin tapauksesta lopulta 4,5 miljoonan dollarin korvaukset:

https://www.youtube.com/watch?v=gPAqvzSogzA

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #21

"Kiviä ja pulloja kummempia". Mitäs Jalonen luulet, että käy kun kivellä heitetään ihmistä päähän? Itse näin kuinka Kosovossa "pelkillä" kivillä tuhottiin panssaroitu Land Cruiser. On niillä kivillä useampikin ihminen saatu hengiltä. Valot päälle.

Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #33

No kun hei, vasemmistolainen väkivalta on sillai parempaa! Päivystävä rasisiminvastainen tohtori Jalonenhan voi heittää itseään kiloisella kivellä päähän ja kokeilla sattuuko..

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #35

Niin ne oli varmaan rauhan kiviä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Svenska ylen sivulla kerrotaan pojasta joka sai silmäänsä projektiilin. Maan kautta kimmonneen.

Matti Kolehmainen

Iltalehdessä poika on muuttunut mieheksi joka sanoo "Kyttä ampui minua silmään". Näköjään suomalaisetkin nuortuvat kuten partalapset unelmareppanoiden ajatuksissa. Viimeistään nyt tulisi suomalaisten tajuta miltä suunnalta Suomen yhteiskuntaan se turvallisuusuhka tulee. Pitäisi myös ottaa seurantaan täällä netissä näille väkivaltaisille unelmareppanoille tukikorjoituksia jatkuvasti kynäilevät apurit.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se nyt sitten riippuu omasta iästä keitä sanoo pojaksi. Nuori aikuinen kuulostaa jäykältä. Ensi itsenäisyyspäivänä siellä on sitten lisää unelmareppanoita. Enää ei uskalla päästää noita poikia ja tyttöjä sinne yksin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #27

Poika on mies viimeistään siinä vaiheessa kun saa ostaa viinaa, yli 20 vuotiaan kutsuminen pojaksi on mielikuvien hyväksikäyttöä sympatian saamiseksi.
Hauskin mitä olen lukenut oli muutama vuosi sitten iltalehden juttu, missä muistaakseni pahoinpitelijä oli 18 mies ja uhri 20 vuotias poika.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

jompikumpi osapuoli jos pääsisi vallan kahvaan,niin tuskin kellään olisi kivaa,,vähiten heillä itsellään !

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Silloin kun lehdet puhuivat paineaseesta ensi kerran videoituna, niin siinä näytettiin täysin liikkumatonta kohdetaulua ja hyvältä näytti osumat. Mitä tarkkuudelle tapahtuu, kun kyseessä on liikkuva kohde? Tästä oli kyse ulkomaissa kuolemantapauksissa, jossa paineaseella on huono tähtäysosuma ja johti muutamien kuolemiin.

Kyllä minä saan pitkänkin matkan päässä ilmapistoolilla osumaan heinävarren katkaistua tyynellä ilmalla. Homma on täysin eri tuulisessa säässä, missä kohde heiluu vähän väliä ja osumatarkkuus on silloin huono, vahinkoja voi käydä.

Toimituksen poiminnat