Hildén heittomerkillä "I'm normally not a praying man, but if you're up there, please save me Superman."

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen ulkopolitiikka

Isis-terrorismi mustassa kaavussaan

Suomalaisten isis-vaimojen ja heidän lastensa kohtalo on saanut Suomessa kohtuuttomat mittasuhteet. Aikuiset ihmiset ovat tehneet valintansa, hylänneet Suomen ja Suomen lait ja menneet tukemaan islamilaisimperialistista terrorijärjestöä.
Suomen valtion asia ei ole noukkia heitä sieltä pois. Vasta kun mahdollisesti aikaansaatu kansainvälinen tuomioistuin on heidän asiansa käsitellyt voidaan siellä olevien suomen kansalaisten asia Suomessa mielestäni Suomen lakien mukaan ratkaista.

Nainen, jonka varoituksia ei haluttu kuulla

Tänään saimme kuulla, että entinen kansanedustaja ja toimittaja, Tuulikki Ukkola on kuollut 75-vuoden ikäisenä.

Eduskuntaan Ukkola nousi vuonna 1991 sitoutumattomana liberaalisen kansanpuolueen listalta. Vuosina 1993-1995 Ukkola toimi liberaalisen kansanpuolueen puheenjohtajana. Viimeisellä eduskuntakaudellaan 2007-2011 Ukkola toimi kokoomuksen kansanedustajana.

Kremlin hyödylliset hölmöt

Eräs opettavainen venäläinen sananlasku kuuluu "kazak berjot što ploha ležit" eli "kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni". Näin viisaasti sanoi Maanpuolustuskurssin puheessaan Tasavallan presidentti Sauli Niinistö marraskuussa 2014.

Perussuomalaisten Eurooppa-politiikan ideologi Olli Kotro on junaillut ahkerasti puoluettaan samaan ryhmään eurooppalaisten äärioikeistolaisten puolueiden kanssa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan suuntaviivat seuraavalle vaalikaudelle

On ollut huolestuttavaa seurata kuinka ulko- ja turvallisuuspolitiikka on loistanut vaalien aikaan poissaolollaan. Maailman maat ovat toisiinsa kiinnittyneitä ja toisistaan riippuvaisia enemmän kuin koskaan. Haasteista, jotka olivat ennen kansallisia, kuten talous- ja ympäristökysymykset, on nyt tullut globaaleja. Turvallisuustilanne on kireimmillään sitten kylmän sodan päättymisen. Nyt todella olisi aika puhua seuraavaa vaalikautta koskevista ulko- ja turvallisuuspolitiikan teemoista.

Perustuslakiin kirjaus; "Suomi on sitoutumaton ja puolueeton maa".

Tähtilikkeen tulevan hallitusyhteystyön kynnyskysymys voisi olla, että perustuslakiin kirjattaisiin hallituskaudella ja eduskunnan hyväksymänä; "Suomi on sitoutumaton ja puolueeton maa".

Tällä kirjauksella loppuisi peli Suomen asemasta maailmalla ja lähi alueella. Merkintä antaisi myöskin selkeän viestin, siitä että olemme ymmärtäneet paikkamme maapallolla ja toimimme rauhantahtoisesti, diplomatiaa korostaen.

Perustuslain kirjaus lopettaisi myöskin spekulaatioin siitä, että olemmeko, vai emmekö sotilasliiton NATO:n jäsen.

Ohjattua kaksinaismoralismia Venezueelaan - Doble estándar guiado a Venezuela

Suomen ulkoministeri T.Soini ja ulkoministeriömme on liittynyt vallankaappaaja J.Guaidón tukijoihin Venezuelan kriisissä.  Viimemmäksi vakuudeksi on yhdytty joidenkin EU-maiden julistukseen asiasta.

Suomen valtion tunnustettava Juan Guaidón Venezuelan lailliseksi presidentiksi

 

 

Useat muut Euroopan unionin maat, mm. Iso-Britannia, Ranska, Espanja ja Ruotsi ovat tunnustaneet Venezuelan parlamentin puhemiehen Juan Guaidón Venezuelan presidentiksi.

Laajalti vilpillisiksi tuomitut presidentinvaalit eivät anna Nicolas Madurolle laillista perustetta julistautua presidentiksi, jolloin maan perustuslain mukaan parlamentin puhemies toimii tilapäisenä presidenttinä.

Kuinka monta uhria vaaditaan?

Suomen on erkaannuttava ulkopolitiikassaan Yhdysvalloista. Trumpin armeija pudottaa pommin joka kahdestoista minuutti, eikä sellaisen hiljainen hyväksyminen ole mitenkään perusteltavissa. Linja muuttuu tai jatkamme hiljaisuudella osallisuutta.

Entä nyt, Sauli Väinämö Niinistö? - osa 2: USA vs. Venäjä vs. Nato

EVAn kyselytutkimuksesta ilmenevä suomalaisten historiallisen vankkana jatkuva luottamus tasavallan presidenttiin ja entistä realistisemmaksi käyvä suhtautumisemme USA:han ja Venäjään näyttäisivät pohjaavan juurikin sellaiseen 'kaukaa viisas'-ajatteluun, jota hahmottelin blogin ykkösosassa heti presidentinvaalien tulosten selvittyä tammikuussa 2018:

Ulkopoliittista hälyä, helskettä, vilinää ja vilskettä

 

Siihen aikaan, jolloin Suomessa ei vielä valmistauduttu sotimaan ulkomailla, maamme turvallisuus oli toimiva brändi: jättäydyttiin puolueettomaksi muiden maiden ja varsinkin suurvaltojen välisissä konflikteissa.

Tämä blogikirjoitus ei ole varsinainen kirja-arvostelu Risto Uimosen Sauli Niinistö-kirjasta. Kirja herätti pohtimaan asioita, jotka liittyvät Suomen osaan maailman turuilla, ja tunsin tarvetta puuttua tapahtumien kulkuun, minäkin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä